19 Temmuz 2012 Perşembe

doğru zamanda doğru yerdeki adam



bazı adamlar vardır büyük işler başarmamışlardır,tarihin akışına yön vermemişlerdir hatta oldukça mütevazı kimselerdir ama öyle bir zamanda öyle bir yerde bulunmuşlardı ki hatıraları hazine değerindedir.işte falih rıfkı atay da böyle bir adam.
osmanlı devletinin çöküş yıllardında doğmuş erken dönem cumhuriyete tanıklık etmiş  birçok tarihi kişilikle tanışmış hatta yaverliklerini etmiş.belki bi savaş kazanıp bi ülke kurmamış ama bunların hepsine tanıklık etmiş.balkan harbi birinci dünya savaşı kurtuluş savaşı.
doğru zamanda doğru yerde bulunmanın verdiği o derin birikimle de onlarca kitap yazmış.ve hepsi gerek tarih gerek sosyoloji meraklıları için olsun tam anlamıyla bir hazine değerinde.
sadece bizim memleketle değil rusya ve italya hakkında da yazmış.tam manasaıyla asrın tanıklığını yapmış bir adam.
geç önem osmanlı türk aydını "kafası",sancılı uluslaşma süreci ve kimlik arayışı,yirminci yüzyılın yavaş yavaş şekillenmesiyle ortaya çıkan komünizm-faşizm zıtlaşmaları.her şeyi tüm çıplaklığıyla "ilk elden" görüyoruz.
yepyeni bir ulus yepyeni bir dünya kurulurken hep ordaymış.
aslında okul yıllarında falih rıfkıyı ders kitaplarında çokça görmüş hatta bu yüzden biraz da sıkıcı bi yazar olduğunu düşünmüştüm.ama değilmiş.
bu aralar çankayayı okuyorum sonra tekrar zeytindağına geçicem.okuyun siz de hadi grüşürüz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder