18 Temmuz 2012 Çarşamba

soysuzlar çetesi - tarantino sinemasına giriş volume 1









öncelikle tarantino'nun kim olduğunu bilmeden bu filmi izlediyseniz büyük ihtimalle sinamadan çıkarken "ulan amma saçma filmdi" demişsinizdir.efendim yine ukala gözükeceğimi bilerek kısaca anlatayım.
tarantino bir yönetmenden çok "sinema aşığı" bir abi.bi video dükkanında tezgahtarlık yaparak başladığı sinema kariyerinde geldiği nokta malumunuz.(keşfedilmesinde harvey keitelın payının büyük olduğunu da yeri gelmişken belirteyim) neyse özetle adamın olayı filmlerle ilgili filmler çekmesi.yani tarantino bi savaş filmi çektiğinde bu bi savaş filmi değil aslında savaş filmleri hakkında bi filmdir.mesela rezervuar köpekleri bi suç filmi değil suç filmleri hakkında bi filmdir.tarantino zaman zaman da film türlerini karıştırır.son iki filmdinde (kill bill serisi ve bu)
toparlayacak olursak tarantino filmlerini realist sinema eleştirmeni gözlüğüyle izlememek lazım diyorum.tarantino da anladığım kadarıyla işi çok "ciddi"ye almıyor.
soysuzlar çetesi de tipik bi tarantino filmi.70li yılların ucuz ikinci dünya savaşı temalı savaş filmleri temele alan onlardan beslenen bi film.zaten sanırım böyle bi filmin yeniden çevrimi aynı zamanda.
her zamanki tarantinesk figürler bu filmde de var.günlük hayat üzerine uzun diyaloglar.zaman zaman içine girilen "absürt" durumlar.inceden iyi ve kötü nedir sorgulamaları.o nihilist tavır.aykırı kurgu.
film türlerini harmanlayan zaman zaman alt metinler üzerinden yol alan...
aykırı kurgu demişken... tarantino zaten çekişlebilecek tüm filmlerin çekildiğinin tüm türlerin denendiğinin ayrımında biri olduğu için artık ne anlatılacağından çok nasıl anlatılacağına kafayı takmış.konudan çok konunun nasıl anlatıldığı önemli onun için. o yüzden bu kadar "deneysel" haraketler içinde.
hülasa sayın seyirciler filmin şurası olmamış şunu yanlış yansıtmış yok o wehrmacht ss değil karakterler basmakalıp ve karikatürize aman efenim o olay öyle olmadı hitler gerçekte öyle ölmedi filan diye kafaya takmadan güzelce takın dvdnizi izleyin.

not: sinama tarihinin en itici karakteri için teşekkürler tarantino.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder