12 Ağustos 2012 Pazar

dünya hali

uzun zamandır işsiz olduğum için artık tek eğlencem evde oturup televizyon izlemek oldu.çoğu kanalda aptal saptal dizilerin tekrarları ve salak salak programlar var.ben de bu yüzden genelde haberleri ve tartışma programlarını izliyorum.malum ortadoğu konusu bu aralar çok "trendy".hep ortadoğu haberleri ve tartışmaları.ama artık ortadoğu haberleri izlemekten şiştim.çoğu kara propaganda tarzı haberler.dezenformasyon ve çoğu zaman buram buram demagoji kokan.açıkçası ortalama türk insanı olarak ortadoğuda ne olup bittiğinden pek haberimiz yok.orda bir takım diktatörler olduğunu ve insaların ayaklandığını biliyoruz.burdan sonrası ise her siyasi görüşün kendine göre yorumladığı bir alan.ama genelde bu ayaklanma haberlerine millet olarak sempatiyle yaklaştık.çünkü millet olarak ezilenin yanında olmak gibi bi duygumuz vardır.ancak suriyeden gelen muhaliflerin yaptığı katliam görüntülerinden sonra kafada şöyle bi algı oluştu:durun ya bu muhalifler de pek masum değilmiş.

öncelikle ortadoğu coğrafyasında abd ve avrupada gördüğümüz tarzda "çiçek çocuklar" tadında gitar çalıp barış şarkıları çığıran saçlarına papatyalar takan bir muhalefet göreceğimizi beklemek aslında başından beri saflıktı.tarihi avrupadan fazlaca farklı seyretmiş bu coğrafyada barışçıl yollarla iktidar değişikliği beklemek biraz hayaldi.liberal düşüncelerin cılız olduğu bu coğrafyada siyaset genelde aşırılık yanlısıydı.
esada karşı suriye aşırı sağına verilen batı desteği çok geçmeden sorgulanmaya başlandı bütün dünyada.baasçılığa karşı aşırı sağı desteklemek doğru muydu?bu ileride bütün ordadoğuyu içine alacak toplumlar arası bir çatışmanın fitilini ateşler miydi?dahası uzun vadede batı için bir tehdit olşturmaz mıydı?tartışmalar çok geçmeden din faşizmi tartışmalarına dönüştü.aslında bence bütün dünya dinleri temelinde bir huzur ve anlam arayışıdır.bu nedenle dini bir faşizmin mümkün olduğunu sanmıyorum.ha faşizm yeri geldiğinde dini argümanları kullanmıyor mu?elbette kullanıyor.din ve milliyetçi duygular faşizmin çok sık sömürdüğü alanlar.naziler rusya seferine çıkarken hristiyanlığın bekası ve "şövalye" ruhundan bahsediyorlardı.ya da mesela mussolini -ki kendisi pek dindar biri değildi ve eski bir marksistti- yeri geldiğinde "kutsal roma" imparatorluğu hakkında vaazlar veriyordu halkına.
evet faşizm dini kullanabilir ama dini bir faşizm biraz zorlama bir tanım gibi geliyor bana.
gelelim tekrar ortadoğuya.nispeten seküler baasçı ideolojinin yerini din temalı bir faşizmin alması ihtimali bütün avrupada korku içinde tartışılıyor.kamuoyunun çekincelerine karşın  batı hükümetlerini safını çoktan aldı.çünkü bu büyük satranç oyununda aşırı görüşlü araplar putin rusyası kadar korkutmuyor onları.rusya daha büyük bir tehdit.ve rusyayla batı arasında yeniden başlayan soğuk savaşta batının müttefiklere ihtiyacı var.

gelelim suriyeye. acı dolu bu küçük ülkenin sorunları büyük ihtimal yine rusya ve abd arasında "halledilecek".olan yine masum sivillere olacak.

1 yorum:

  1. hah, işte leziz bir özet. Buraya daha sık uğrayacağız anlaşılan:p (yalnız o kelime doğrulamayı kaldırman lazım, yoksa benim gibi yorum gevezeleri bile şişer kalır :p))

    YanıtlaSil