17 Kasım 2011 Perşembe

büyük patlama ve bize kattıkları



yıllar önce saygın bir bilim dergisinde "büyük patlama teorisi"ndeki evreni oluşturan büyük patlama ile ejakülasyon  hadisesinin (boşalma) (bknz cinsellik) birbirine çok benzediğini okumuştum.(evreleri bunların süresi biçimi vs) o zamanlar liseye gittiğim için "aa cinsellikle ilgili yazı var dur okiyim" diye okumuştum.o nedenle ilgimi çekmişti.yazı aslında teorik fizikle "günlük hayat" arasında bağ kuran güzel bi analojiydi.
the big bang theory yaratıcıları da bu yazıyı okumuş olacaklar ki bu "teorik fizik ve cinsellik" analojisini  kullanmışlar bu eğlenceli konsepti yaratırken.aslında bu yazıya kadar bile gitmeye gerek yok zaten "big bang" kavramı günlük dilde de gayet cinsel çağrışımlar içerden bir kavram.fikri biraz genişleterek zeka-cinsellik ,dahi adam-aptal sarışın kadın, dahi adam - küçük gündelik sorunlar gibi motifleri işleyen bir dizi çıkartmışlar ortaya. diziyi beğenerek takip ettiğimi de yeri gelmişken belirteyim.ancak geçenlerde  dizinin yayınlanmamış pilot bölümünü izlediğimde aslında acaba böyle olsa daha güzel olur muymuş diye de düşünmedim değil.
dizinin pilot bölümünde bu zeka-cinsellik teması çok daha yoğun biçimde ve hissedilir düzeydeydi. şimdiki versiyonla neredeyse tamamen farklı gibiydi.dizinin açılış sahnesinden sheldon sperm bankasına sattığı spermlerini geri almaya çalışıyordu mesela.anladığım kadarıyla şimdiki gibi "aseksüel" değildi.mesela karaterler şimdiki iyice sulandırılmış nerd tipler değil daha çok sorunlu tuhaf fizikçilerdi."hayatın içinden gelen kız"  ise biraz fazla hayatın içinden geliyor gibiydi.ve ayrıca şimdiki penny gibi pek sempatik bi şey de değildi.dizide raj ve wolowitz karaterleri yoktu.şimdiki neşeli cıvıl cıvıl dekor yerinde daha karanlık ve soğuk bir dekor vardı.bel altı espriler ve açık cinsel göndermeler çok daha yoğundu.dizi mesajını daha net veriyordu.ve aslında daha çok yetişkinlere yönelik bir kara komediye benziyordu.intro bile farklıydı.
yani şimdiki dizinin neşeli nerd temalı konseptinden tamamen uzaktı. yapımcılar  neden bu kadar yoğun bir revizyona gitmişler aslında anlamakta da biraz zorluk çektim.pilot bölümle şimdiki konsept adeta iki farklı dizi gibi.şimdiki daha çok bir nerd güldürüsü ya da çok sulu bir nerd taşlaması gibi.karakterler çok daha karikatürize.ana fikir zar zor fark edilir düzeyde.cinsellik dozu düşürülmüş ya da daha kabul edilebilir düzeye çekilmiş ya da  cinsellik daha sevimli kılınmış gibi.reyting kaygısıyla kara komedi yerine daha güleryüzlü bir atmsosfer tercih edilmiş.
iyi mi yapılmış onu zaman gösterecek.belki dizi bir seinfeld olma şansını kaçırdı böyle yapılarak ya da bir sezonu ancak ancak bitirebilecek ve pek hatırlanamayan  bir dizi olmaktan kurtuldu kim bilir.

2 yorum:

  1. İlk günden itibaren ilgimi çekti bu dizi ve hala büyük keyifle izlediklerim arasında..

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil